“Sportvissen in West-Friesland” geschreven door Jan Eggers
Wie van vissen houdt, komt in West-Friesland heel goed aan zijn trekken. Niet alleen vanwege het feit dat men in deze regio enorm veelviswater in de vorm van kanalen, poldersloten, plasjes, oude riviertjes en niet te vergeten vele kilometers IJsselmeerkust vindt. Nee, nog belangrijker is dat door een zeer verstandig viswaterbeheer door federatie NoordWest Nederland en de aangesloten hengelsportclubs, de visstand in deze wateren zeer goed is. We vinden hier alle voorkomende vissoorten in alle leeftijdsklassen van groot tot klein in kwalitatief prima viswater dat vaak ook veelal gemakkelijk toegankelijk is.
Voordat men gaat vissen in een van de vele polders die men hier vindt, is het wel zaak dat men de benodigde vergunningen aanschaft, want er wordt vaak gecontroleerd door politie, de AID oftewel de Algemene Inspectie Dienst en de vele federatie- en clubcontroleurs. Als men de landelijke Vispas heeft, o.a. verkrijgbaar bij de receptie van Bungalowpark De Vlietlanden, mag men voor weinig geld in praktisch alle wateren van West-Friesland een hengeltje uitgooien. Een goede tip: lees de regels voor het water waar men gaat vissen!
Voor veel sportvissers begint het seizoen in het voorjaar als de brasem naar de ondiepe IJsselmeerkust komt om te paaien. Men kan deze zeer sterke vloermatten van zelfs boven de 60 cm zowel met de vaste hengel, matchhengel als feeder aan de schubben komen en het beste aas is nog altijd een dotje maden. Hoewel men dan gericht op brasem vist, is de kans zeer groot dat men tevens mooie voorns, windes en niet te vergeten de zwart gestreepte baars van behoorlijk formaat aan de haak krijgt. Even een advies voor de brasemvissers van het binnenwater: deze brasems van het grote water zijn veel en veel sterker dan die uit een stadsgracht of plantsoenvijver en men dient dan ook met wat zwaarder materiaal te vissen.
Als de paaitijd van de witvis voorbij is, wordt het tijd om de polderkarpers te belagen. Zoek in het begin van het seizoen de ondiepe stekken die snel opwarmen op, juist daar zal deze sterke tegenstander op zoek gaan naar larven, zachte plantendelen, slakjes en insecten. Een voerplek met wat maïs, schapenbix of boilies maken is meestal een garantie dat men meerdere karpers op een avond of nacht vangt. En of men nu met de pen naast een duiker, met gezoet roggebrood op een van de speciale karperputten of met boilies op groot water vist, de sensatie van een vluchtende gehaakte karper die de slip laat knarsen, geeft iedere visser veel plezier.
Vanaf de laatste zaterdag in mei mag er ook weer met worm op b.v aal, baars en zeelt gevist worden en vanaf die datum ook op snoek en snoekbaars. En op 1 maart daarop volgend gaat de gesloten tijd voor snoek in. Het seizoen voor snoekbaars duurt nog een maand langer en men mag dan ook tot 1 april op deze stekeldragers vissen. Sinds enkele jaren geldt er een landelijk verbod voor de levende aasvis, dus wie daarmee aan de gang gaat, riskeert zeker een dikke boete.
Het roofvisbestand in West-Friesland is nog nooit zo goed geweest, dit omdat er een meeneemverbod voor snoek geldt. Ze kunnen na het terugzetten rustig groter groeien en een dikke metersnoek uit een Westfriese polder is echt geen zeldzaamheid. Snoekbaarzen, waarvan men er 2 per dag boven de maat van 50 cm mag meenemen, worden niet zo groot en zijn minder gemakkelijk aan kunstaas te vangen. Vooral het gebied rondom bungalowpark De Vlietlanden, waar men ook vergunningen kan kopen, is zeer goed als het om roofvis gaat en huur hier eens een bootje om er met kunstaas, en dan vooral niet te kleine pluggen, te slepen, succes is dan bijna altijd verzekerd.
Tot laat in de winter, dus zolang er geen ijs in de sloten ligt, kan men met kunstaas op roofvis vissen en juist in die winterperiode worden vaak de kanjersnoeken tot wel 120 cm gevangen.
Je zou samenvattend kunnen zeggen dat West-Friesland voor sportvissers min of meer het beloofde land is waar ze maar een probleem hebben: teveel goed viswater zodat ze niet weten waar ze het eerst moeten beginnen. Juist ja, dit is een luxe probleem dat vlot op te lossen is.
Kom naar West-Friesland, waar sportvissers natuurlijk in het mooie landschap passen!
Jan Eggers